Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

ΦΡΟΣΩ ΧΑΤΟΓΛΟΥ: Ο Διάδοχος της Φάρμας (μουσικο-θεατρικό)


Η παράσταση παίχτηκε για τους μαθητές ενός Ωδείου.
 Τα παιδιά έπαιζαν μαζί με το δάσκαλό  κομμάτια από το βιβλίο 
"Animali Domestiki" - πιάνο για 4 χέρια.
Το μουσικό κομμάτι κάθε ζώου αποτυπώνει και τον χαρακτήρα του έτσι όπως αποδίδεται και από το ποίημα κάθε παιδιού.
(Στο στάβλο. Τα ζώα έχουν τη θέση τους και περιμένουν να αρχίσει η συνεδρίαση. Δύο από κάθε είδος. Είναι όλα κάτοικοι της Φάρμας, ωστόσο έχουν τόσο διαφορετικές απόψεις για τη ζωή, διαφορετική προσωπικότητα και αυτό φαίνεται και στον τρόπο που περιμένουν. Επικρατεί ησυχία, ακούγονται κάπου κάπου ψίθυροι, η αίσθηση της αναμονής επισκιάζει τα πάντα. Όλα νιώθουν ότι κάτι πολύ σοβαρό πρόκειται να συμβεί. Περιμένουν τον Αφέντη της Φάρμας με περιέργεια και σεβασμό.


Οι Λαγοί ξύνονται, κάθονται, σηκώνονται- έχουν μια υπερκινητικότητα. Τα Γουρούνια, αντίθετα, είναι αραχτά, σχεδόν κοιμούνται. Οι Σκύλοι είναι όρθιοι, έτοιμοι να αναλάβουν δράση, στέκονται μπροστά, και με αυτοπεποίθηση ορθώνουν το κορμί, ρίχνοντας ματιές υποτίμησης στα υπόλοιπα ζώα. Οι Γάτες κοιτάζουν γύρω όλο πονηριά, πολύ σκέφτονται, λίγο κινούνται, το βλέμμα χαμηλό και διαπεραστικό.. Οι Πάπιες, όλο τσαχπινιά, φτιάχνουν με αυταρέσκεια το τσουλούφι, τινάζουν με νάζι το ρούχο, ισιώνουν το φρύδι με σάλιο. Οι Κότες είναι στρογγυλοκαθισμένες στα αβγά τους και παρατηρούν σχολιάζοντας μεταξύ τους, κάπως ψηλομύτες. Οι Αγελάδες πιάνουν το κεφάλι τους, έχουν πονοκέφαλο, θα προτιμούσαν να είναι ξαπλωμένες κάπου, κλείνουν τα μάτια γυρεύοντας ηρεμία. Οι Κατσίκες μασούν τσίχλα και κουβεντιάζουν μεταξύ τους, κουτσομπολεύοντας τον έναν και τον άλλο, ρίχνοντας μυστικές ματιές και σιγογελώντας. Τα Άλογα έχουν ένα πλατύ χαμόγελο, τους ξεφεύγει μάλιστα το γέλιο δυνατό κάπου κάπου και οι άλλοι τους κοιτούν αυστηρά, αλλά δεν μπορούν να σοβαρευτούν. Τα Γαϊδούρια είναι πίσω πίσω, στον κόσμο τους, σα να μην είναι καν παρόντα, σχεδόν αόρατα.
Ακούγονται τα βήματα του Αφέντη. Προβάλλει στην πόρτα. Είναι γέρος, κουρασμένος, στηρίζεται πάνω σε ένα μπαστούνι, φορά ένα φθαρμένο καπέλο και κουβαλά έναν κουβά. Απόλυτη σιγή επικρατεί. Δεν μιλά αμέσως. Τα κοιτάζει όλα, με ένα βλέμμα θλιμμένο μαζί και τρυφερό. Όλα, ένα ένα. Αφήνει τον κουβά και κάθεται. Μιλά αργά, σοβαρά, αποφασιστικά. )

ΑΦΕΝΤΗΣ
Εγώ παιδιά μου γέρασα,
δεν θέλω να δουλεύω
Κι ανάμεσα σ΄όλους εσάς
τον διάδοχο γυρεύω

Αυτό που μ’ ενδιαφέρει
ν’ ακούσω προπαντός
είναι του καθενός σας
ποιος είναι ο ΣΚΟΠΟΣ.

(Συλλαβίζει αργά: ΣΚΟ- ΠΟΣ. Για να δώσει το βάρος που έχει η λέξη και η έννοια γι΄ αυτόν. Τα ζώα τα γνωρίζει καλά. Θέλει ωστόσο να ακούσει από τα ίδια, ποιος θα είναι ο στόχος τους αν αναλάβουν τη Φάρμα. Ο σκοπός που το καθένα θέτει στη ζωή, ο σκοπός που θα προβάλλει και στη δράση του στη Φάρμα. Όταν ακούσει όλους προσεκτικά, θα πάρει την απόφασή του. Καθώς παιδιά δεν έχει, νιώθει τα ζώα για παιδιά του. Η Φάρμα τούς ανήκει. Έχουν όλα τους δουλέψει σκληρά και το δικαιούνται. Μα αρχηγός, πρέπει να μπει κάποιος που θα έχει τον σωστό ΣΚΟΠΟ, που θα οδηγήσει τη Φάρμα στο σωστό δρόμο.  Κι αυτό ψάχνει να βρει σε αυτή τη συγκέντρωση πριν πάρει την απόφασή του.
Πρώτος, σαν έτοιμος από καιρό, σηκώνεται ένας Λαγός. Βγαίνει μπροστά στην ομήγυρη. Μιλά γρήγορα, με σιγουριά, μοιάζει να θέλει πολλά να πει, πολλά να κάνει τώρα αμέσως.)

ΛΑΓΟΣ -1
Εγώ! Εγώ πρώτος θα πω
ποιος είναι ο Σκοπός μου.
Για μένα η ταχύτητα
είν’ η αρχή του κόσμου.

Στη Φάρμα όλα γρήγορα
θάθελα να πηγαίνουν
κι όλα τα ζώα να μπορούν
εμάς να προλαβαίνουν.

( Λέει «εμάς» και δείχνει τον εαυτό του και τον άλλο Λαγό. Κάποιοι ψίθυροι ακούγονται, αποδοκιμασμού ή μη. Οι Πάπιες χειροκροτούν και τσιρίζουν. Ο Λαγός πηγαίνει στη θέση του. Από απέναντι σηκώνεται αργά, βαριεστημένα ένα Γουρούνι και πλησιάζει στο βήμα. Μιλά βαριά, μάγκικα)

ΓΟΥΡΟΥΝΙ -1
Όχι, εγώ δεν συμφωνώ,
δεν το καταλαβαίνω.
Εγώ με τον αργό  ρυθμό
όλα τα προλαβαίνω.

Η ήρεμη η θάλασσα
κάνει καλό στον Ναύτη.
Άλλωστε, αυτός που βιάζεται,
το ξέρετε, σκοντάφτει!

(Ακούγονται σιγανά σχόλια, αδιευκρίνιστα. Οι Πάπιες χειροκροτούν ναζιάρικα. Πριν καλά καλά το Γουρούνι καθίσει στη θέση του, σηκώνεται ένας Σκύλος. Με επιβλητικό παράστημα, με φωνή που μοιάζει ήδη να εξουσιάζει, σίγουρος και αποφασισμένος, πηγαίνει στο βήμα και  μιλά αργά και με στόμφο)

ΣΚΥΛΟΣ -1

Άλλος πάει αργά,
κι άλλος με γρηγοράδα
Μα κείνο που χρειάζεται

είναι η εξυπνάδα!

Ο αρχηγός της Φάρμας μας
πρέπει νάχει μυαλό
και , όπως όλοι ξέρετε,
αυτός, είμαι Εγώ!

(Εκτός από τις Πάπιες που χειροκροτούν με θέρμη και λάγνο βλέμμα, όλα τα άλλα ζώα φαίνονται να δυσαρεστούνται με τη σιγουριά του Σκύλου και να τον αποδοκιμάζουν. Ο Σκύλος δεν χάνει την σιγουριά του και καμαρωτός επιστρέφει στη θέση του. Από την άλλη μεριά του στάβλου εμφανίζεται μια Γάτα, που τον κοιτάζει ειρωνικά, καθώς παίρνει τη θέση του στο βήμα.  Μιλά αργά, συριστικά, κοιτώντας την ίδια στιγμή εξεταστικά κάθε έναν ακροατή, σαν να θέλει να μαγέψει με το βλέμμα της τα ζώα.)

ΓΑΤΑ -1
Σ’ αυτό πού’παν οι Σκύλοι
ενμέρει, συμφωνώ.
Μα… δείτε τους, δεν είναι
απότομοι κι οι δυό;

Θέλει ευελιξία
να έχεις στη ζωή
κι η Φάρμα θα προκόψει
με τάκτ, κι υπομονή.

( Οι Σκύλοι αποδοκιμάζουν, οι Πάπιες χειροκροτούν, έτσι κι αλλιώς, σαν να μην ακούνε κανέναν τι έχει πει. Η Γάτα κάθεται στη θέση της, το βήμα παραμένει για λίγο κενό.  Ξαφνικά η μια Πάπια πετάγεται όλο χαριτωμενιά και παίρνει το λόγο.)

ΠΑΠΙΑ -1

Α! Η σειρά μου είναι καλέ.
Για κάτσε λίγο να σκεφτώ…
Κοιτάξτε, σας αρέσει,
ετούτο που φορώ;

(Κάνει μια φιγούρα στρέφοντας γύρω από τον εαυτό της κουνιστή και λυγιστή. Όταν βλέπει ότι κανείς δεν ανταποκρίνεται, ξεροβήχει, κοκκινίζει, συνέρχεται)
Λοιπόν… Α, ναι, θυμήθηκα!
Στο τέλος κάθε Μάρτη
προτείνω εδώ στη Φάρμα μας
να κάνουμε …BEACH party!

( Η άλλη Πάπια ενθουσιάζεται και χειροκροτεί δυνατά. Τα υπόλοιπα ζώα απορούν, σταυροκοπιούνται, πιάνουν το κεφάλι τους. Η Πάπια επιστρέφει στη θέση της και αγκαλιάζεται όλο τρέλα με την άλλη. Σειρά της Κότας, η οποία μαζεύει τα αβγά της, και συνεχίζει να κλωσά στο βήμα)

ΚΟΤΑ -1
Για το μέλλον της Φάρμας μας
θα πω κι εγώ μια γνώμη
μα θα μιλάω καθιστή
γιατί κλωσάω- συγγνώμη

Αφού για κάθε μια δουλειά
χρειάζεται προσωπικό
να πολλαπλασιαζόμαστε
είναι σημαντικόκόκόκό!

(Δείχνει με νόημα τα αβγά της, τα μαζεύει με προσοχή, αποχωρεί και κάθεται πάλι γρήγορα πάνω τους. Τα σχόλια των άλλων ζώων με υπονοούμενα δεν την πειράζουν, είναι σίγουρη για την άποψή της. Οι Πάπιες… όλο χαρά.  Όταν σηκώνεται η Αγελάδα να μιλήσει, όλοι ησυχάζουν, δείχνουν ένα σεβασμό, τουλάχιστον στο εκτόπισμά της. Μιλά αργά.)

ΑΓΕΛΑΔΑ -1
Χαράματα σηκώνομαι.
Το γάλα για να βγει
χρειάζεται, να ξέρετε,

δουλειά και προκοπή

(Ξαφνικά, πιάνει το κεφάλι της, έτοιμη να σωριαστεί. Οι Πάπιες τρέχουν κοντά της. Ψίθυροι ανησυχίας ακούγονται, ώσπου η Αγελάδα ξαναβρίσκει τις δυνάμεις της.)
Συγγνώμη φίλοι μου καλοί
ένιωσα μια ζαλάδα
Χρειάζεστε υπομονή.
όταν μιλά Αγελάδα.

(Όταν κατεβαίνει από το βήμα όλοι τη χειροκροτούν με σεβασμό και υποστήριξη. Οι Πάπιες φωνάζουν «μπράβο!» αν και δεν έχουν καταλάβει τι είπε, απλά τους άρεσε το δράμα. Είναι η σειρά της Κατσίκας να ανέβει στο βήμα. Σκουπίζει τα χέρια της που είναι ιδρωμένα από το άγχος, κοιτάζει συνεχώς το ρολόι της, σαν από συνήθεια. Ανοίγει το στόμα να μιλήσει, αλλά θυμάται ξαφνικά ότι έχει τσίχλα. Σταματά, τα χάνει.)

ΚΑΤΣΙΚΑ- 1
Σταθείτε λίγο, μια στιγμή,
την τσίχλα μου να φτύσω
                        (Βγάζει την τσίχλα από το στόμα και συνεχίζει σα να μιλά στον εαυτό της)
και ευτυχώς που πρόλαβα
το γένι να ξυρίσω!

(Ξεροβήχει και παίρνει πόζα. Κοιτά διαρκώς το ρολόι της. Τώρα θα μιλήσει επί του θέματος)
Όποιος είναι οργανωμένος
στη ζωή του πετυχαίνει
Συνέπεια και πρόγραμμα
κι όλα τα προλαβαίνει.

(Οι Πάπιες είναι οι μόνες που χειροκροτούν. Τα υπόλοιπα ζώα μοιάζουν αδιάφορα. Κοιτώντας το ρολόι της η Κατσίκα γυρίζει στη θέση της. Ένα στολισμένο Άλογο ανεβαίνει στο βήμα με χάρη.)

ΑΛΟΓΟ -1
Καλά, νιώθω υπέροχα!
Τι όμορφη η ζωή
Τη Φάρμα μας λατρεύω
κι εσάς όλους μαζί!

Αγάπη μόνο φίλοι μου
αυτός είναι ο σκοπός μου
όπου γυρίσω τη ματιά
αγάπη βλέπω εμπρός μου.

(Με ένα καλοσυνάτο χαμόγελο τους χαιρετά και κάθεται. Όλοι το χειροκροτούν. Κι οι Πάπιες φυσικά. Όλοι νομίζουν ότι τέλειωσε ο πρώτος γύρος ομιλιών. Το Αφεντικό κάνει να σηκωθεί για να πάρει το λόγο, όταν εμφανίζεται ένας Γάιδαρος από το βάθος. Ανεβαίνει στο βήμα και μιλά με ύφος χαμένο και βαριεστημένο)

ΓΑΪΔΑΡΟΣ -1
Για να ξεκαθαρίσουμε:
Δεν θέλω εξουσία
Για δύναμη δεν νοιάζομαι
ούτε για ευζωΐα.

Όλα στον κόσμο μάταια.
Και, πώς να σας το πώ;
Εγώ, είμαι ένας Γάιδαρος.
Δεν έχω καν σκοπό.

(Παγωμάρα. Ακόμα και οι Πάπιες χειροκρότησαν συγκρατημένα. Ο Γάιδαρος σύρθηκε στο βάθος και στο βήμα ανεβαίνει ο Λαγός 2)
ΛΑΓΟΣ -2
Σας τόπαμε ξεκάθαρα,
πως θέλει γρηγοράδα
αλλιώς παιδιά η Φάρμα μας
θα καταντήσει… Ελλάδα!

Σα να σου παίζουν μουσική
χασαποσέρβικο γοργό
κι εσύ να το χορεύεις
ένα ταγκό αργό…

(Μιλά με ειρωνεία, και ακούγονται γελάκια στο κοινό. Οι Πάπιες ενθουσιάζονται, κάτι κατάλαβαν για χορό. Ο Λαγός κάθεται και ανεβαίνει το δεύτερο Γουρούνι αργά.)

ΓΟΥΡΟΥΝΙ -2
Μη βιάζεστε! Σκεφτείτε το:
το άγχος όλοι λεν
πως βλάπτει την υγεία μας
και πρέπει νάστε ΖΕΝ.

Γι αυτό και τα Γουρούνια
θα φέρουμε στη Φάρμα
χαλάρωση, γαλήνη
και ένα ωραίο Κάρμα!

(Αργά επιστρέφει το Γουρούνι στη θέση του, το πρώτο Γουρούνι τού δίνει συγχαρητήρια, οι Πάπιες μοιάζουν σα ναρκωμένες από τη χαλαρότητα, χειροκροτούν ανεπαίσθητα. Ανεβαίνει ο δεύτερος Σκύλος)

ΣΚΥΛΟΣ -2
Εμείς οι Σκύλοι έχουμε
ισχύ και εξυπνάδα
τη Φάρμα θα εξαπλώσουμε
πιο πέρα απ’ την κοιλάδα

Γιατί από τον Άνθρωπο
πήραμε τη σοφία:
κόλπα, ρεμούλες και κλεψιές,
θέλει η εξουσία.

(Ζωηρές αποδοκιμασίες σκεπάζουν τα χειροκροτήματα των Παπιών. Η Γάτα ανεβαίνει στο βήμα με μια ..ξυνή ματιά στο Σκύλο που κατεβαίνει.)

ΓΑΤΑ -2
Αυτός που είναι αρχηγός
στο νου του αν κάτι βάζει
δεν πρέπει νάναι κάθετος
θέλει και λίγο νάζι.

Στρίψε από δω, στρίψε από κει
κούνησε την ουρά σου
γιατί ευθεία αν θα πας
τοίχο θα βρεις μπροστά σου!

(Καθώς κατεβαίνει η Γάτα, η δεύτερη Πάπια πηγαίνοντας στο βήμα της δίνει συγχαρητήρια με γελάκια αβροφροσύνης)

ΠΑΠΙΑ -2
Η Φάρμα θέλει στόλισμα
ποτίστρες πιο μεγάλες
και στο μεγάλο το παχνί
να μπούνε disco μπάλες!

Πρωί και βράδυ μουσική
γλέντι, τραγούδι και χαρά
διώξτε σκοτούρες, ακεφιές
η Φάρμα θέλει ξεγνοιασιά!

(Τη χειροκροτούν κι αυτή ξετρελαίνεται και δίνει σόου. Με το ζόρι εγκαταλείπει το βήμα για να ανέβει η άλλη Κότα)

 ΚΟΤΑ -2
Μέσα στη Φάρμα διάφορα
γίνονται γεγονότα
Ακούστε τι έχει να σας πει
γι αυτό μία Μεγάλη Κότα

Ο καθένας από μας
να κοιτάει τη δουλειά του
κι αν γίνεται αναστάτωση
να κάθεται στ’ αβγά του!

(Με το κεφάλι ψηλά και τη σιγουριά της ηλικίας της η Μεγάλη Κότα γυρίζει στη θέση της δεχόμενη τα συγχαρητήρια από τις Πάπιες. Τα υπόλοιπα ζώα σχολιάζουν μάλλον αρνητικά, ώσπου να ανέβει η δεύτερη Αγελάδα)

ΑΓΕΛΑΔΑ -2
Μια γερή παραγωγή
κι εξαγωγές καλές
με δουλειά και επιμονή
μέρες θάρθουνε καλές.

Η Φάρμα μας χρειάζεται
παχιές νάναι οι αγελάδες
γιατί αν γίνουμε ισχνές,
θα μπούμε σε μπελάδες.

(Επιδοκιμάζεται, και αργά, όπως ανέβηκε κατεβαίνει από το βήμα. Η δεύτερη Κατσίκα παίρνει το λόγο μασώντας τσίχλα)

ΚΑΤΣΙΚΑ -2
Δε χρειάζεται καλέ
νάσαι μηρυκαστικό
όλοι το γνωρίζουνε
δεν είναι μυστικό.

Έχει παγίδες η ζωή
να προσέχεις πού πατάς.
Μα, αν σου τύχουνε στραβά
άκου φίλε, μη μασάς!

( Με τις τσιρίδες των Παπιών κατεβαίνει από το βήμα η Κατσίκα και ανεβαίνει το δεύτερο Άλογο)

ΑΛΟΓΟ -2
Άλλοι θέλουν ταχύτητα,
άλλοι νοημοσύνη,
όμως εμείς τα άλογα,
ζητάμε καλοσύνη!

Μετά από μέρα δύσκολη
σαν έρθει η βραδιά,
πως δεν πειράζει σκέφτεσαι
και λές: Καλή καρδιά!

(Όλοι χειροκροτούν πάλι το Άλογο νιώθοντας μια ικανοποίηση και μια ευεξία από την αύρα που αποπνέει, ώσπου παγώνουν με τον δεύτερο Γάιδαρο που έρχεται στο βήμα.)

ΓΑΪΔΑΡΟΣ -2
Έτσι όπως είμαι σήμερα
σχέδια, σκοπό δεν βάνω.
Μα μια ελπίδα έχω βαθιά
σαν φτάσω να πεθάνω.

Θαρθεί η μετεμψύχωση,
δεν θάμαι πια γαϊδούρι.
Θα είμαι κάποιος… Πρόεδρος
με ίδια μόνο μούρη.

(Ήρθε η στιγμή να πάρει ο Αφέντης το λόγο για να ανακοινώσει την απόφασή του. Δεν ακούγεται ο παραμικρός θόρυβος, όλοι αγωνιούν. Επικρατεί απόλυτη σιωπή, ο Αφέντης κοιτάζει γύρω του όλους στοχαστικά και αρχίζει να μιλά αργά:)

ΑΦΕΝΤΗΣ
Εγώ λοιπόν δεν μπόρεσα
έναν να ξεχωρίσω.
Μου είναι τόσο δύσκολο
μόνος να αποφασίσω

Υπάρχει άραγε κανείς
εκεί να τον ρωτήσω
από τα ζώα που μίλησαν
ποιον διάδοχο να αφήσω;

(Ζητά τη βοήθεια του κοινού, ζητά γνώμη, άποψη, ψήφο. Ίσως οδηγηθεί η συζήτηση σε κάποια προτίμηση - η οποία και θα είναι σεβαστή.  Τις προτιμήσεις του κοινού τα ζώα υποδέχονται με ανάλογα σχόλια- επευφημίες ή αποδοκιμασίες.Έτσι η Βαβέλ των απόψεων μεταφέρεται από τη σκηνή στην αίθουσα. 
Εάν η παρέμβαση του κοινού δεν οδηγήσει κάπου, εναλλακτικά, δίδεται η επόμενη κατάληξη:)
 
ΑΦΕΝΤΗΣ
(προς  τα ζώα της Φάρμας)

Καθένας από όλους σας
έχει κι ένα σκοπό
και στη δουλειά του κάνει
αυτό που είναι σωστό.
Να λοιπόν τι κατάλαβα:
διάδοχος δεν χρειάζεται
αν ο καθείς το πόστο του
το σέβεται , το νοιάζεται

Έτσι, αν είμαστε μαζί
ΟΛΟΙ αγαπημένοι
τότε μονάχα η Φάρμα μας
θα είναι ευτυχισμένη.

Τα ζώα δέχονται με χαρές και χειροκροτήματα την απόφαση του Αφέντη. Η συγκέντρωση τελειώνει με αγκαλιές και παρεΐστικες κουβεντούλες.