Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

ΦΡΟΣΩ ΧΑΤΟΓΛΟΥ: ΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ


Αγαπητοί φίλοι,

Βιβλία μου που δεν βρίσκετε, βιβλία μου που δεν μπορείτε να αγοράσετε, κείμενά μου που χρειάζεστε ή που θέλετε να αλλάξετε για τις ανάγκες σας, θέματα που θα σας ενδιέφεραν για τα παιδιά  κλπ,
μη διστάσετε να μου ζητήσετε
Θα χαρώ πολύ να βοηθήσω
Φρόσω Χατόγλου


http://www.biblionet.gr/images/covers/b37428.jpg  1. «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗ!». Σύγχρονη Εποχή.1979- 1η έκδοση, Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Εικονογράφηση: Εύα Μελά
  1989, έκδοση στα βουλγαρικά. –
1983 animation στη φινλανδική τηλεόραση

 8 παραμύθια για την Ειρήνη, την αγάπη, το σεβασμό στο περιβάλλον, την αυτοπεποίθηση,τη φτώχεια,τη ζήλια.
 • Ο πόλεμος των δασών ( για έναν ανόητο και καταστροφικό πόλεμο)
 • Το παραπονεμένο αρκουδάκι (για την έλλειψη αυτοπεποίθησης)
 • Το ζηλιάρικο φεγγάρι (για τη μίμηση)
 • Οι δυο φίλοι (για την αγάπη)
 • Το παράξενο πουλί ( κοινωνικό-οικολογικό)
 • Η άμυαλη χιονονυφάδα (για το πείσμα)
 • Μια συντροφιά για τον ήλιο(κοινωνικό)
 • Το κανόνι της Ειρήνης

2.    ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΙΚΑ.  Σύγχρονη Εποχή, 1986  Σενάρια Κουκλοθεάτρου (εξαντλημένο)Οι 24 φίλοι μου3.    ΟΙ 24 ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ. Σύγχρονη Εποχή, 1981-1η έκδοση, 1995- 5η έκδοση - 24 ποιήματα, ένα για κάθε γράμμα
4.    Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΙ Η ΛΟΡΙΤΑ. Σύγχρονη εποχή, 1983. – 1988 έκδοση στη Ρωσία.


Ένα μικρό παπαγαλάκι, ο Στέλιος, κι ένας μεγάλος εξωτικός παπαγάλος,η Λορίτα, υποφέρουν από τη σκλαβιά στο κλουβί. Ο πεισματάρης Στέλιος θα καταφέρει να το σκάσει, μα η Λορίτα βυθισμένη σε μια ηττοπάθεια δεν θα τα καταφέρει. "Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία..."


5.    ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ. Σύγχρονη Εποχή, 1988
Εικονογράφηση: Εύα Μελά
 (Σπονδυλωτό παραμύθι με 3 ιστορίες που μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις.)

Ένα παράξενο λευκό αντικείμενο φαίνεται στον ουρανό της πόλης. Οι άνθρωποι ξαφνιασμένοι, αφήνουν τις καθημερινές τους απασχολήσεις και συγκεντρώνονται όπου ζουν και δουλεύουν προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο. Είναι η πρώτη φορά που συζητούν τόσο οικεία, η πρώτη φορά που τολμούν να ξεφύγουν από τους τύπους, τους ανταγωνισμούς, τις προκαταλήψεις τους, δίνοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή για το παράξενο αυτό πράγμα.  Δεν έχει σημασία πως το αντικείμενο αποδεικνύεται ένα... απλό σεντόνι, αφού πραγματικά επέδρασε μαγικά στις σχέσεις και τις ζωές τους.6.    ΕΝΑΣ ΜΑΓΟΣ ΔΙΧΩΣ ΟΝΕΙΡΑ. Σύγχρονη Εποχή, 1988
Εικονογράφηση: Φωτεινή Στεφανίδη
 Δύο παραμύθια για την προσωπική ταυτότητα, την αγάπη
 • "Ένας μάγος δίχως όνειρα": Δεν είχε δικά του όνειρα, έκλεβε των άλλων. Ήθελε να τους δει μαραζωμένους, άθλιους. Μα το κακό βρήκε αυτόν, διότι τα κλεμμένα όνειρα δεν φέρνουν ευτυχία.
 •  "Οι δυο καλλιτέχνες": Ένας τζίτζικας και μια πεταλούδα, ζούνε μια ζωή γεμάτη αγάπη και τέχνη, πέρα από τις πρακτικές ανησυχίες.7.    ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΝΥΧΤΑ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ. Σύγχρονη Εποχή, 1988
Εικονογράφηση: Βασ.Διονυσόπουλος
 Τρία παραμύθια για τη μοναξιά, τη φιλία, την ταπεινότητα
 • "Καλή σου νύχτα φεγγαράκι" : Σε ένα μοναχικό του περίπατο το φεγγάρι γνωρίζεται με ένα μικρό αγόρι και αναπτύσσουν μια ωραία φιλία, στη μικρή παιδική χαρά. Μα η απουσία του φεγγαριού θα αναστατώσει τον κόσμο και η φιλία τους δεν θα συνεχιστεί.
 • "Το βοτάνι της ζωής": Τα ζώα φυλάσσουν καλά το βοτάνι που τους προστατεύει από τις σφαίρες των κυνηγών. Όμως η αλεπού θα το ξεριζώσει για να το έχει μόνο αυτή. Οι συνέπειες τραγικές και γι αυτήν και για τα ζώα.
 •  "Ένας αετός": Ένα αετόπουλο γεμάτο ναρκισσισμό, αιχμάλωτο της ομορφιάς, δεν μπορεί να επιβιώσει, γι' αυτό και μετατρέπεται σε χαρταετό.

8.    ΕΙΜΑΙ Η ΠΕΤΡΑ. Σύγχρονη Εποχή, 1990
 Παραβολική αναφορά στον αγώνα για επιβίωση μέσα από φωτογραφίες του Σ. Σακελλάκου με πέτρινες κατασκευές
Προβολή στην ΕΡΤ


9.    ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΖΩΗ. Σύγχρονη Εποχή, 1990
 Οι 4 εποχές μέσα από φωτογραφίες του Σ. Σακελλάκου
Προβολή στην ΕΡΤ

10. ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠ ΤΗ ΣΚΗΝΗ Ελληνικά Γράμματα, 199. Οδηγίες και σενάρια για θέατρα και κουκλοθέατρα


11.    ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ! Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. 2004.
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοδώρου

Το ταξίδι μιας μικρής Χελώνας στη αυτοπεποίθηση και την αυτονομία.


ʼλλος για το πλοίο12.    ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ! Μικρή Μίλητος, 2004 Για την αγάπη και τη φιλία
Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη

Ο κροκόδειλος Σίμος, άσχημος και μόνος, βρίσκει συντροφιά σε μια παρέα ποντικών που κατοικούν στο ..  . στομάχι του. Όταν τους χάνει καταλαβαίνει την αξία της φιλίας. Κι όταν τους ξαναβρίσκει μένουν για πάντα μαζί, τους ταξιδεύει παντού και δεν είναι πια μόνος.
Για πού το 'βαλες Χορχίτο;13.    ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟΒΑΛΕΣ ΧΟΡΧΙΤΟ; Μικρή Μίλητος ,2004
Εικονογράφηση: Μ. Κυρίτση

 Για την αυτοπεποίθηση και το φόβο

Ο Χορχίτο με ενθουσιασμό ξεκινά την πρώτη του βόλτα στο λιβάδι. Όλοι όμως τον προειδοποιούν για τους κινδύνους που τον περιμένουν, τον αγχώνουν, αυτός εξοπλίζεται, φοβάται, χάνει τον ενθουσιασμό του και ... τρώει τα μούτρα του. Τότε καταλαβαίνει πως ο φόβος δεν ωφελεί, αρκεί κανείς να προσέχει.14.    Η ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΑΛΥΣΙΔΑ, ΚΠΕ Χίου, 2005.

Για την τροφική αλυσίδα
Δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάγνωσης- από Google μόνο- στη διεύθυνση:

http://reader.ekt.gr/bookReader/show/index.php?lib=EDULLL&item=898&bitstream=898_01
15.    Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ, εκδόσεις Πορτοκάλι, 2006
Εικονογράφηση: Κώστας Θεοδώρου
 Για την ειρήνη, τον έρωτα και ... το σκάκι.
Ο Θωμάς και η Μαρίκα-Κατσίκα είναι φίλοι αχώριστοι. Λατρεύουν την Άνοιξη και το σκάκι. Σε μια από τις περιπλανήσεις τους φτάνουν σε ένα παλάτι, όπου μαθαίνουν πως ετοιμάζεται μια συνωμοσία, μια επίθεση στο παλάτι. Ο Θωμάς ερωτεύεται την πριγκίπισσα, οι συνωμότες ετοιμάζουν το μεγάλο κανόνι, μια συνταρακτική παρτίδα σκάκι και η Μαρίκα-κατσίκα... θα αναλάβει να δώσει τη λύση ώστε όλα να πάνε καλά στο τέλος


http://www.biblionet.gr/images/covers/b108632.jpg
                            
            16. ΑΓΑΠΗ ΣΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, Πορτοκάλι, 2006 . Για το χωρισμό
                                   
  Εικονογράφηση : Ελίζα Βαβούρη

Μια Χελιδόνα γνωρίζει ένα Γλάρο στο νησί της Ρόδου. Παντρεύονται και κάνουν τρία υπέροχα γλαροχελίδονα. Μα όταν τα κρύα αρχίζουν, η ζωή τους γίνεται δύσκολη. Η Χελιδόνα δεν είναι ευτυχισμένη, υποφέρει. Μήπως δεν έπρεπε τελικά να παντρευτούν; Μα, τότε, πώς θα γεννιόνταν αυτά τα υπέροχα παιδιά τους;  Η μαμά φεύγει για την Αφρική. Υπόσχεται ότι θα γυρίσει την Άνοιξη, μα άδικα την περιμένουν.  Η Χελώνα Καρέτα-Καρέτα βοηθά τα γλαροχελίδονα να φτάσουν ως την Αφρική, όπου συναντούν τη μητέρα τους πληγωμένη στο φτερό από μια σφαίρα. Στο εξής θα τους χωρίζει η θάλασσα; Όχι, θα τους ενώνει η θάλασσα, θα τους ενώνει όπως η αγάπη τους.17.  Ο ΨΑΡΟΤΡΟΜΑΡΑΣ .Το βιβλίο περιέχει το θεατρικό κείμενο, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις του κουκλοθίασου Κου-Κλο, με σκηνικά και κούκλες του Ηλία Αναγνωστάκη.
Οι προσπάθειες του Ψαροτρομάρα να εκμεταλλευτεί τα ψάρια της ειρηνικής πόλης του βυθού αποτυγχάνουν από την παρέμβαση της Γοργόνας και την αντίσταση των ψαριών.
Διατίθεται από το θίασο.