Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

OSHO- αποσπάσματα

(Αποσπάσματα)

·    Μας μάθανε να είμαστε δυστυχείς, απαγορεύοντάς μας ό,τι μας άρεσε, ό,τι μας ευχαριστούσε από μικρά. Σχηματίσαμε ένα Εγώ ταυτόσημο με τη δυστυχία και τη μιζέρια. Γι αυτό δημιουργείς προβλήματα, για να μπορέσεις να νιώσεις ότι η ζωή θέλει αγώνα. Το Εγώ μπορεί να υπάρξει μόνο όταν αγωνίζεται. Όσο πιο σκληρά, τόσο πιο δυνατό γίνεται. Κι αν τα δικά σου προβλήματα δεν είναι αρκετά, αρχίζεις να σκέφτεσαι τα ανθρώπινα, τα παγκόσμια.   
-  Όταν συναντιώνται δυο δυστυχισμένοι άνθρωποι δεν γίνεται απλή πρόσθεση, γίνεται πολλαπλασιασμός της δυστυχίας.
Η πραγματική ομορφιά δεν δημιουργείται ποτέ από σένα, αλλά μόνο μέσα από σένα. Εσύ δεν την εμποδίζεις, αυτό είναι όλο.
·         Δεν είναι ανάγκη να καλύψεις ολόκληρη τη γη με δέρμα. Απλώς κάλυψε τα δυο σου πόδια. Το άτομο πρέπει να αλλάξει, επειδή ο κόσμος δεν είναι παρά ένα φαινόμενο προβολής της ατομικής ψυχής.
·         Ψάξε και είναι σίγουρο πως δεν θα το βρεις ποτέ. Μην ψάχνεις και βρίσκεται εκεί. Η ευτυχία συμβαίνει όταν δεν την σκέφτεσαι καν.
·         Η ευτυχία είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία, γι αυτό και τη λένε ευτυχία. Είναι απλώς μια χαλαρή, απροσδόκητη, άνετη κατάσταση του Είναι σου. Και βρίσκεται εκεί. Ούτε έρχεται, ούτε φεύγει.
·         Η ίδια η επιθυμία για ευτυχία μπορεί να είναι η αιτία της δυστυχίας. Τη στιγμή που επιθυμείς την ευτυχία έχεις απομακρυνθεί από το παρόν. Έχεις πάρει λάθος τρένο.Η χάρη, η ομορφιά, η αρμονία κατεβαίνουν πάντοτε από το πέρα και πρέπει να ληφθούν με τρομερή εμπιστοσύνη, με πλήρη άφεση. Σε μια τέτοια κατάσταση άφεσης συμβαίνει η αληθινή ευτυχία. Ο Νιζίνσκι πετούσε όταν αποδυόταν τον εαυτό του, σε έκσταση.
·         Εγώ δεν πιστεύω καθόλου στο χαρακτήρα. Εγώ εμπιστεύομαι τη συνειδητότητα.
·         Η φώτιση δεν είναι διαφυγή από τον πόνο, αλλά κατανόηση του πόνου
·         Το να ελευθερωθείς  από το παρελθόν και το μέλλον σημαίνει ότι έχεις για πρώτη φορά μια γεύση ελευθερίας. Και μέσα σ’ εκείνη την εμπειρία γίνεται κανείς ολόκληρος και υγιής. Εκείνη η ευεξία είναι το ξεκίνημα της μεταμόρφωσης.
·         Η μοναξιά είναι μιζέρια, είναι ζητιανιά, είναι εξάρτηση. Η μοναχικότητα είναι τρομερή ικανοποίηση, ευτυχία, γλέντι, όμορφη.
·         Ο άνθρωπος που είναι πραγματικά γενναίος, είναι απόλυτα ανοιχτός. Μόνο ένας δειλός είναι κλειστός.
·         Τη στιγμή που αποδέχεσαι το γεγονός ότι είσαι συνηθισμένος, γίνεσαι ένας άνθρωπος εξαιρετικός.
·         Η φαντασία είναι πολύ λογική, η πραγματικότητα πολύ παράλογη.
·         Όχι Είναι, αλλά Γίγνεσθαι
·         Μόνο ο άνθρωπος που δεν είναι χαρούμενος έχει ανάγκη τη διασκέδαση.
·         Αν πρόκειται να διαλέξεις ανάμεσα στο φόβο και το θυμό, διάλεξε το θυμό.
·         Να καλωσορίσεις την Ανία, να μπαίνεις μέσα της από μόνος σου, να μην περιμένεις να έλθει εκείνη σε σένα, αλλά να την αναζητάς εσύ ο ίδιος- αυτό είναι διαλογισμός. Μια μέρα η ανία γίνεται υπερβολικά πολλή. Ασφυκτιάς και δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις. Ξαφνικά εξαφανίζεσαι και έχεις μπει μέσα στο Τίποτά σου.
·         Η επιθυμία είναι τοίχος, η μη επιθυμία , γέφυρα
·         Ο διαλογισμός είναι κάτι πολύ απλό. Δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνειδητότητα. Δεν σημαίνει ούτε να κάθεσαι και να ψέλνεις, ούτε να επαναλαμβάνεις ένα μάντρα, ούτε να χρησιμοποιείς ροζάρια. Αυτές είναι μέθοδοι ύπνωσης, χαλάρωσης. Αν θέλεις να γνωρίσεις την αλήθεια, τότε αυτό δεν είναι αρκετό. Διαλογισμός σημαίνει να μεταμορφώνεις το ασυνείδητό σου σε συνειδητό.
·         Όλο το μυστικό του διαλογισμού είναι να μην είσαι ούτε υπέρ, ούτε κατά, απλά να παρατηρείς.
·         Ο νους είναι ένας μηχανισμός που δημιουργεί δυστυχία. Η ευδαιμονία είναι η φυσική σου κατάσταση, δεν είναι επίτευγμα. 
·         Οι αρμονικές σχέσεις σού φαίνονται βαρετές, επειδή δεν έχουν καμία έλξη για το Εγώ. Μέσα στην αρμονία δεν μπορεί να υπάρχει το Εγώ.
·         Το Εγώ τρέφεται από τη δυστυχία!
·         Απλώς παρατήρησε κάθε είδους δυστυχία. Εϊτε έχει μέσα της κάποια ικανοποίηση, που δεν είσαι έτοιμος να χάσεις, είτε κάποια ελπίδα που κρέμεται μπροστά σου σαν καρότο. Έχεις επενδύσει στη δυστυχία σου. Αν αποφασίσεις να την εγκαταλείψεις θα εγκαταλείψεις και τις απολαβές της . και τότε εμφανίζεται ένας τελείως διαφορετικός κόσμος: ο κόσμος της ευδαιμονίας. Η ευδαιμονία είναι απόλυτη ειρήνη, που δεν την ταράζει ούτε ο πόνος, ούτε η απόλαυση.
·         Στην πραγματικότητα η ευτυχία σού παίρνει όλα όσα είχες ποτέ, όλα όσα έχεις υπάρξει. Η ευτυχία σε καταστρέφει.
·         Ο νους είναι σαν τον μπάτσο. Άσε τον χωρίς δουλειά, αχρήστευσέ τον.
·         Η δυστυχία σε κάνει να είσαι κάποιος. Η ευτυχία είναι συμπαντικό φαινόμενο. Όταν  είσαι στενοχωρημένος θες να είσαι μόνος. Όταν είσαι ευτυχισμένος θες να το μοιραστείς. Όταν σε δουν ευτυχισμένο σε ζηλεύουν. Όταν είσαι δυστυχής σε φροντίζουν, είσαι μέρος του πλήθους.
·         Ο εγωιστής  δεν μπορεί να αντέξει να είναι εκστατικός. Θα δημιουργήσει χίλιες δυο στενοχώριες και δυστυχίες γύρω του, για να βοηθήσει το εγώ του να βρίσκεται εκεί.
·         Ένας εκστατικός άνθρωπος είναι αναπόφευκτο να είναι ελεύθερος. Η έκσταση είναι ελευθερία. Η χαρά είναι τρέλα και μόνο οι τρελοί μπορούν να την αντέξουν. Ο καθημερινός, ο λογικός, άνθρωπος είναι τόσο πονηρός, τόσο υπολογιστικός, που δεν μπορεί να αντέξει τη χαρά, επειδή δεν μπορεί να την ελέγχει.
·         Τη στιγμή που είσαι ένα τίποτα, γίνεσαι πόρτα- μια πόρτα προς το θεϊκό. Εγώ το έχω αποδεχτεί το τίποτα για πόρτα. Αυτό ονομάζω διαλογισμό. Ξαφνικά, στέκεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό σου, και όλη τη δυστυχία και μιζέρια εξαφανίζονται. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να γελάσεις με τον εαυτό σου, με το πόσο ηλίθιος ήσουν.
·         Πρέπει να εγκαταλείψεις το μηχανισμό υπεράσπισης της δυστυχίας. Μάθε να είσαι ευτυχισμένος και να σέβεσαι τους ευτυχισμένους. Αυτό θα είναι μεγάλη υπηρεσία προς την ανθρωπότητα. Πρέπει να μάθουμε μια εντελώς καινούργια γλώσσα!
·         Δώσου σε ο,τιδήποτε κάνεις όσο περισσότερο μπορείς. Μην κάνεις ούτε ένα βήμα αντίθετο από τη θέλησή σου. Όταν κάθεσαι, απλώς να κάθεσαι. Όταν περπατάς, απλώς να περπατάς. Μην πιέζεσαι με κανένα τρόπο – ούτε για μια στιγμή. Επειδή από τη στιγμή που πιέζεις οτιδήποτε, χωρίζεσαι στα δυο. Ποτέ μη δημιουργείς δυαδικότητα μέσα σου.
·         Όταν ο ατομικός νους, ο νους του Εγώ, χαλαρώνει, τότε αρχίζει να σε πλημμυρίζει ο συμπαντικός νους.
·         Οι λέξεις «ευτυχία, δυστυχία» είναι ταμπέλες φορτισμένες. Να είσαι απλώς ένας παρατηρητής, μακριά , πάνω στους λόφους. Αυτό είναι ένα από τα πιο ουσιώδη πράματα- το να σταματήσεις να δίνεις ονόματα στα πράγματα. Απλώς παρατήρησε την αίσθηση.
·         Διαλογισμός σημαίνει απλώς να αδειάσεις όλο το περιεχόμενο του νου: μνήμη, φαντασία, σκέψεις, επιθυμίες, προσδοκίες, προβολές, διαθέσεις. Η σπουδαιότερη μέρα στη ζωή είναι όταν δεν μπορείς να βρεις τίποτα μέσα σου για να πετάξεις έξω. Μέσα σ’ εκείνη την κενότητα θα βρεις τον εαυτό σου. την καθαρή σου συνειδητότητα. Εκείνη η κενότητα είναι άδεια μόνο σε ό,τι αφορά το νου. Διαφορετικά, ξεχειλίζει, είναι γεμάτη από Είναι.
·         Πρέπει να έχει κανείς μεγάλη εγρήγορση για να «Είναι». Για να «κάνει», είναι μηχανικό.
·         Οι πραγματικά φτωχοί άνθρωποι είναι εκείνοι που χάνουν την αγάπη. Και ολόκληρη η γη είναι γεμάτη από τέτοιους φτωχούς που λιμοκτονούν.
·         Ένα άνετο χάος- έτσι θα έπρεπε να είναι ο άνθρωπος
·         Όλα όσα είναι όμορφα στη ζωή δεν είναι στατικά, είναι μια δυναμική διαδικασία.
·         Όλος ο πόνος, και όλη η απόλαυση είναι απλώς διέγερση. ΤΗ διέγερση που σου αρέσει την ονομάζεις απόλαυση. Αυτήν που δεν σου αρέσει την ονομάζεις πόνο. Το ίδιο βίωμα μπορεί να γίνει πόνος ή απόλαυση. Εξαρτάται από το τι σου αρέσει και τι όχι στη συγκεκριμένη στιγμή. Χαλάρωσε στο χώρο ανάμεσα στην απόλαυση και τον πόνο. Στα σανσκριτικά έχουμε 3 λέξεις: μια για τον πόνο, μια για τη χαρά και μια που υπερβαίνει και τις δυο. ΑΝΑΝΤ , μια κατάσταση ευφρόσυνη, όπου όμως δεν ορίζεται από το αντίθετό της.
·         Να είσαι ταπεινός , ώστε να μην μπορεί κανένας να σε ταπεινώσει. Να είσαι χωρίς Εγώ, ώστε να μην μπορεί κανένας να σε πληγώσει.
·         Η ουσία σου δεν έχει προσωπικότητα. Δεν έχει ρόλους. Μπορεί να παίξει όλους τους ρόλους, αλλά δεν έχει κανένα χαρακτήρα. αυτό είναι που κάνει όμορφη την εσωτερική ελευθερία. Να είσαι λοιπόν απλώς ένας ηθοποιός. Παίξε το ρόλο σου, απόλαυσέ τον , έχει πλάκα! Πάρ’ τον όμως ανάλαφρα. Δεν αξίζει να σκοτίζεσαι γι αυτόν.
·         Το καλύτερο είναι η σιωπή. Το επόμενο καλύτερο είναι το τραγούδι, η ποίηση, η αγάπη.
·         Ο νους μπορεί να ζήσει είτε στο παρελθόν και μέσα από το παρελθόν , είτε στο μέλλον και μέσα από το μέλλον. Η παρούσα στιγμή γίνεται ο τάφος του. Ο νους δεν μπορεί να ζήσει στο παρόν. Και το να βρίσκεσαι σε κατάσταση ΜΗ ΝΟΥ , σημαίνει ότι βρίσκεσαι μέσα στο διαλογισμό.
·         Το μεγάλο μυστικό της πνευματικής επιστήμης είναι το να επιτρέπεις σε κάτι να συμβεί , χωρίς να είσαι εσύ εκείνος που το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου