Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

ΦΡΟΣΩ ΧΑΤΟΓΛΟΥ: Τα ερείπια θρηνούν πιο γοερά

(aplotaria.gr, 29/5/14) 

 

                                                                                                                     Make love not war!

(«No one knows what it’s like to be the bad man…» J. Pinkman)

Είχα πάντα στο νου μου τη Γερμανία σαν τον κακό τού έργου. Που ευθύνεται για τον πόλεμο, για τις φρίκες που έζησε η ανθρωπότητα, για τα δράματα χωρών και ατόμων παγκοσμίως. Και από μια συναισθηματική αφέλεια φανταζόμουν την ίδια να μένει αλώβητη από αυτό τον όλεθρο.
Το τέλος του Πολέμου βρήκε τη Γερμανία διαλυμένη. Πολλές πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς και ξαναχτίστηκαν από την αρχή μέσα από μια γενική και διαρκή ανοικοδόμηση. Εκκλησίες, δημόσια κτίρια, κατοικίες θαυμαστής αρχιτεκτονικής έχουν αποκατασταθεί με ακρίβεια. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια του πολέμου που δεν σβήστηκαν, κάποιες πληγές που μένουν ακόμη σκόπιμα ανοιχτές, για να θυμίζουν ό,τι δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί.
Καμένες εκκλησίες που χάσκουν μέσα στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, στοιχειωμένα εβραϊκά νεκροταφεία στις πλατείες και στις παιδικές χαρές, μαυρισμένοι τοίχοι και μπαρουτοκαπνισμένα ντουβάρια- σα λάθος κομμάτια στο παζλ της σύγχρονης πόλης. Θες δεν θες, θα τα δεις. Δεν περιμένουν να έχεις την ευαισθησία για να πας μια επίσκεψη στο Νταχάου, τα βλέπεις καθημερινά.
Φυσικά, υπάρχουν παντού, άπειρα αντιπολεμικά Μνημεία, Μουσεία, Στρατόπεδα συγκέντρωσης, χώροι που διαμορφώθηκαν για να ενημερώνουν και να ευαισθητοποιούν. Όμως, τα ερείπια θρηνούν πιο γοερά.
Η Ιστορία, από τη στιγμή που μπαίνει στα μουσεία, είναι νεκρή. Αν είναι κάτι να παραμείνει ζωντανό, να μιλά και να διδάσκει, αυτό θα γίνει μόνο στο φυσικό του περιβάλλον. Τα μουσεία είναι καλά για τους τουρίστες.

 

Aegidienkirche – Hannover

Εδώ, κάθε 6 Αυγούστου, στις 8.15 πμ., μέρα και ώρα της ατομικής έκρηξης, μια αντιπροσωπεία της αδελφής πόλης της Χιροσίμα έρχεται και χτυπά την Καμπάνα της Ειρήνης.

Φωτο αρχείου με την Aegidienkirche ανάμεσα σε άλλα ερείπια

 Η Aegidienkirche διακρίνεται ανάμεσα σε άλλα ερείπια της βομβαρδισμένης πόληςΜέρη του Τείχους του Βερολίνου, που διχοτόμησε τη Γερμανία (1961-1989) παραμένουν στη θέση τους
Διπλό Τείχος

Αφήνοντας το βομβαρδισμένο πυργίσκο σκόπιμα να κραυγάζει, υποστήριξαν την γκρεμισμένη εκκλησία με ένα μοντέρνο οκτάγωνο κτίσμα

 

 Βερολίνο – Gedachtniskirche
Αφήνοντας το βομβαρδισμένο τρούλο σκόπιμα να κραυγάζει, υποστήριξαν την γκρεμισμένη εκκλησία με ένα μοντέρνο οκτάγωνο κτίσμα.
Oμαδικός τάφος στο Μπέργκεν - Μπέλσεν - από τους πολλούς- με 5000 νεκρούς!

Oμαδικός τάφος στο Μπέργκεν- Μπέλσεν – ένας
 από τους πολλούς- με 5000 νεκρούς!
"κοπέλλες του Μπέλσεν, μην είδατε την αγάπη μου;.." - η Άννα Φρανκ και η αδερφή της πέθαναν εδώ
«κοπέλλες του Μπέλσεν, μην είδατε την αγάπη μου;..» –
 η Άννα Φρανκ και η αδερφή της πέθαναν εδώ

Nikolaicapeli - σε κεντρική πλατεία του Αννόβερου
Nikolaicapeli – σε κεντρική πλατεία του Αννόβερου
Oμαδικός τάφος στο Μπέργκεν - Μπέλσεν - από τους πολλούς- με 5000 νεκρούς!
Εβραϊκοί τάφοι στο πεζοδρόμιο


Συγκινητική (υπο)στήριξη- Εβραϊκοί τάφοι σε πάρκο του Αννόβερου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου